22 lutego 2016 Udostępnij

Sokowirówka vs Wyciskarka

Sokowirówka i wyciskarka to dwa urządzenia, które służą do przygotowywania świeżego soku i często te określenia stosowane są zamiennie a tak naprawdę mamy do czynienia z dwoma różnymi urządzeniami. Dlatego warto się zastanowić czym te sprzęty się różnią mówiąc coś o sokowirówce oraz o wyciskarce. Sokowirówka to urządzenie, które pracuje wykonując wirującym sitem z ostrzami bardzo szybkie obroty, które doprowadzają do tego, że warzywa są rozcinane. W ten sposób siła odśrodkowa może następnie oddzielić sok od miąższu, który pozostaje. Sokowirówka najczęściej wykonuje na minutę kilka tysięcy obrotów.

W związku z tym sok z tego urządzenia może się nagrzewać a wyższa temperatura będzie niestety niszczyć cenne dla zdrowia składniki. Poza tym w trakcie pracy sokowirówka będzie także tworzyła pianę i sok będzie się napowietrzał co również jest czynnikiem niekorzystnie działającym na jakość soku. Natleniony sok będzie się szybko rozwarstwiał a jednocześnie nie będzie się nadawał do przechowywania. Sokowirówka nie jest w stanie poradzić sobie również z takimi liściastymi warzywami czy tez jagodowymi owocami, dlatego jej funkcjonalność jest tutaj mocno ograniczona. Wyciskarka działa na zasadzie ślimaków, które kręcą się wolno i wykonują kilkadziesiąt obrotów na minutę.

Jakie soki warto pić? Wykonywane są one z bardzo twardego materiału i bez żadnych ostrzy doprowadzają do miażdżenia owoców. Jest to proces, w ramach którego sok jest uwolniony z komórek a następnie przez sito będzie trafiał do podstawionego pojemnika. Mała ilość obrotów sprawia, że sok nie będzie się napowietrzał ani nie będzie dochodziło do jego podgrzania. Tym samym można być pewnym, że wszystkie cenne składniki zostaną tutaj nienaruszone i sok rzeczywiście będzie dla naszego zdrowia doskonały. Wyciskarka dodatkowo bardzo często jest urządzeniem, które daje jeszcze więcej różnych możliwości niż tylko przygotowanie soku, dlatego że dodawane są dodatkowe sitka, które pozwalają na homogenizację czy przygotowywanie smacznych musów, sorbetów czy lodów.

Kacper Nowak

Dietetyk.