15 lutego 2021 Udostępnij

Soki na anemię

Zanim zastanowimy się, w jaki sposób soki mogą pomóc w walce z anemią, zobaczmy, czym jest anemia.

Anemia jest stanem związanym z krwią. Czerwone krwinki (erytrocyty) są odpowiedzialne za przenoszenie tlenu z płuc do praktycznie każdej komórki Twojego ciała. Twoje czerwone krwinki zawierają białko na bazie żelaza zwane hemoglobiną, które jest kluczowe w mechanizmie transportu tlenu.

Jeśli zdarzy się, że poziom hemoglobiny jest niski, Twoja krew nie będzie już wydajna w dostarczaniu tlenu do całego organizmu. To jest punkt, w którym anemia kopie w.

Jedną z bezpośrednich konsekwencji anemii jest potrzeba dodatkowego wysiłku ze strony serca. Jeśli stężenie hemoglobiny w czerwonych krwinkach jest niższe niż potrzeba, serce będzie musiało wykonać dodatkową pracę, aby dostarczyć wystarczającą ilość tlenu do normalnego funkcjonowania narządów i tkanek. Dlatego właśnie osoby cierpiące na anemię czują się słabe i łatwo się męczą.

Istnieją różne przyczyny anemii. W rzeczywistości istnieje wiele rodzajów anemii, ale zasadniczo są tylko 3 główne przyczyny: utrata krwi, wadliwa produkcja komórek krwi lub zniszczenie komórek krwi.

Ważne jest, aby pamiętać, że zła dieta może również przyczynić się do anemii. Dieta, w której konsekwentnie brakuje niektórych składników odżywczych, które pomagają budować czerwone krwinki, może prowadzić do anemii.

Żywność, która pomaga zapobiegać anemii

Zauważyliśmy, że hemoglobina jest związkiem żelaza. Dlatego ważne jest, aby spożywać jak najwięcej pokarmów zawierających żelazo, jak to możliwe. Witamina B12 jest również związana z przypadkami anemii. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy B12 pomaga w tworzeniu nowych czerwonych krwinek.

Pokarmy bogate w witaminę B12 są małże, wątroba wołowa, pstrąg, jogurt, jaja i piersi kurczaka. Pokarmy bogate w żelazo są czerwone mięso, wątroba, fasola, suszone owoce, szpinak, collards, żółtka jaj, ostrygi, małże, indyk i karczochy.

Niektóre inne pokarmy obejmują otręby ryżowe, pyłek pszczeli, sezam, nasiona lnu, produkty sojowe, kiełki lucerny, spirulina, chlorella i drożdże piwne jako jedno z najlepszych źródeł witaminy B.

Bardzo ważne są również pokarmy bogate w kwas foliowy.

Soki na anemię

Oto kilka przepisów na sokowirówkę, które możesz wykorzystać w przypadku anemii:

Sokowirówka Przepis I

  • 3 marchewki
  • 1 burak
  • 1 korzeń łopianu
  • 1/2 opakowania szpinaku

Sokowirówka Przepis II

  • 3 marchewki
  • 1 pęczek szpinaku
  • 3 łodygi selera
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Każda kombinacja soków z selera, szpinaku, jabłek, trawy pszenicznej, kiełków lucerny, buraków i marchwi jest bardzo przydatna dla poprawy tego stanu zdrowia.

Sok z selera jest świetny, ponieważ pomaga zrównoważyć wartość pH krwi. Ponadto, seler jest znanym naturalnym źródłem sodu, który nadaje przyjemny smak kombinacji soków. Kiełki lucerny lub trawa pszeniczna zawierają chlorofil, który jest substancją uzdrawiającą krew. Sok z mniszka lekarskiego jest dobrym źródłem żelaza i kwasu foliowego i może być stosowany w leczeniu anemii. Pietruszka ma dużo żelaza i witaminy C, ale ze względu na jej potencjalną toksyczność ilość soku z pietruszki nie powinna przekraczać 1/2 szklanki dziennie i powinna być całkowicie unikana przez kobiety w ciąży.

Szpinak słynie z wielu witamin i składników odżywczych w nim zawartych, ale przede wszystkim jest w nim dużo żelaza i kwasu foliowego. Buraki posiadają bardzo dużo naturalnego żelaza. Smak soku z surowych buraków może być nieco nietypowy, dlatego można dodać do niego trochę marchewki, jeśli chcemy złagodzić jego siłę.

Surowy sok ze szpinaku jest dość mocnym napojem, więc nie można go sugerować bez dodatkowych składników łagodzących nieprzyjemny smak. Na przykład, jabłka są świetne, aby dodać niektóre z ich słodki aromat i smak. Jeśli możesz, dodaj trochę spiruliny lub chorella alg w proszku, aby zakończyć napój.

Wnioski

Jeśli cierpisz na anemię, jest coś, co możesz zrobić, aby natychmiast poprawić swoje zdrowie - wybieraj odpowiednią, świeżą, w miarę możliwości organiczną, niemodyfikowaną genetycznie żywność. Korzystaj z jak największej ilości surowych, zawierających żelazo składników odżywczych i pysznych surowych soków. Na zdrowie.

Dominika Hućko

Trener personalny.