2 listopada 2016 Udostępnij

Cechy dobrej wyciskarki

Liczba rodzajów wyciskarek, które są obecnie dostępne w sprzedaży, może nam zaimponować, nie oznacza to jednak, że nikt z nas nie ma problemu z wyborem naprawdę wartościowego rozwiązania. Na szczęście, krótka prezentacja dostępnych propozycji pozwala zapomnieć o wielu towarzyszących nam dylematach.

Wyciskarka do cytrusów

Wyciskarka do cytrusów jest urządzeniem o szczególnym przeznaczeniu, wykorzystuje się ją bowiem do wyciskania owoców takich, jak choćby cytryny oraz pomarańcze. Sok najczęściej uzyskuje się wykorzystując w tym celu połówki owoców, rozwiązaniem, które jest stosowane do jego uzyskania jest zaś specjalne sitko wyposażone w stożek. Zdecydowana większość tego rodzaju wyciskarek działa automatycznie, choć w sprzedaży nie brakuje także modeli obsługiwanych ręcznie i właśnie te są najtańsze.

Wyciskarka do soku

Gdybyśmy chcieli wskazać, jakie różnice charakteryzują wyciskarki do soków oraz sokowirówki, w pierwszej kolejności musielibyśmy zwrócić uwagę na to, że wyciskarki pracują na znacznie mniejszych obrotach, a co za tym idzie – są też dokładniejsze. W tym przypadku nie ma już sita ale wałek ślimakowy, który obraca się, a następnie miażdży zarówno owoce, jak i warzywa. Ostatnim etapem jest odsączenie soku przez sito, pozostałości są zaś usuwane do oddzielnego pojemnika.

Soki wieloowocowe

Na co zwracać uwagę?

Ilość wałków

Wyciskarki do soków zwykle dzielimy na jedno- oraz dwuślimakowe. Właśnie drugi z wymienionych tu rodzajów jest uważany za bardziej efektywny, pozwala nam bowiem na uzyskanie soku, który posiada nie tylko wszystkie witaminy, ale i wartości odżywcze.

Ostrza

Wiele wyciskarek o konstrukcji jednoślimakowych jest wzmacnianych poprzez zastosowanie dodatkowego ostrza. Pozwala ono na szybszą pracę, należy jednak liczyć się z tym, że sam uzyskany w ten sposób sok będzie mniej wartościowy, co jest problemem doskonale znanym osobom korzystającym z sokowirówek.

Moc

Moc wyciskarek jest zróżnicowana, a kupujący powinni stosować zależność zbliżona do tej, jaka odnosi się do sokowirówek pamiętając o tym, że im twardsze są miksowane owoce i warzywa, tym większą mocą powinno się charakteryzować urządzenie.

Ustawienie wałka

Klasyczne wyciskarki to takie, w których wałek jest ułożony poziomo, nowsze modele mają jednak pionowy wałek ślimakowy.

Dominika Hućko

Trener personalny.